Με πακέτο μη επιστρεπτέας χρηματοδότησης ύψους 1,9 δις. Ευρώ, έρχονται οι δύο νέοι κύκλοι του προγράμματος Εξοικονομώ Αυτονομώ. Εκτός από την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών στόχος είναι να πραγματοποιηθούν αντίστοιχες δράσεις τόσο σε δημόσια κτίρια όσο και σε επιχειρήσεις.

Αναφορικά με τους ιδιοκτήτες κατοικιών, στα 1.25 δις. Ευρώ ανέρχονται τα ποσά για την χρηματοδότηση παρεμβάσεων που θα έχουν ως βασικό στόχο την ενεργειακή εξοικονόμηση και κατ’ επέκταση τη μείωση του κόστους των νοικοκυριών.

Στόχος του προγράμματος είναι να υποστηρίξει εργασίες και παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης σε 80.000 κτίρια και κτιριακές μονάδες εντός του 2021. Στο νέο πρόγραμμα θα εφαρμοστούν κριτήρια που αποσκοπούν στην καλύτερη στόχευση των κτιρίων που χρειάζονται αναβάθμιση.

Οι πρώτες αλλαγές κλείδωσαν πριν τη σύνταξη του προσχεδίου του οδηγού εφαρμογής, ο οποίος αναμένεται να δημοσιευτεί τον επόμενο μήνα.

Προτεραιότητα στην αξιολόγηση των αιτήσεων θα έχουν

  • τα νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα,
  • οι κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής και
  • η ηλικία του κτιρίου.

Στόχος είναι η ένταξη 50.000 κατοικιών έναντι των προηγούμενων δράσεων που υπάγονταν 25.000 με 35.000 νοικοκυριά. Επιπλέον, ο προϋπολογισμός λέγεται πως δεν θα κατανεμηθεί ανά περιφέρεια αλλά ανά νομό.

Όπως ανακοινώνει το εθνικό σχέδιο Ανάκαμψης μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2025 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι ενεργειακές αναβαθμίσεις σε 205.000 νοικοκυριά, σε 9.700 επιχειρήσεις και 210 δημόσιες υπηρεσίες.

Προετοιμαστείτε έγκαιρα και ενημερωθείτε σχετικά με την αντικατάσταση των υφιστάμενων κουφωμάτων με ενεργειακά κουφώματα ΕΤΕΜ καλώντας δωρεάν από σταθερό στο 800-111-38-36, είτε συμπληρώνοντας τη φόρμα επικοινωνίας και επιλέγοντας τον τρόπο που θέλετε να επικοινωνήσουμε μαζί σας.