Η αντικατάσταση των κουφωμάτων σας θα μπορούσε να βελτιώσει την άνεσή σας, να μειώσει τους λογαριασμούς ενέργειας, να προσθέσει αξία στο σπίτι σας και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής της οικογένειάς σας μέσω καλύτερου αερισμού και περισσότερης πρόσβασης στο φυσικό φως. Αλλά πώς ξέρετε πότε είναι ώρα να αντικαταστήσετε τα κουφώματά σας; Ανακαλύψτε τα 7 σημαντικότερα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε.


1. Τα κουφώματά σας είναι φθαρμένα

Τα σημάδια σήψης ή στρέβλωσης στα παράθυρά σας ή ότι τα διπλά σας τζάμια αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις σας είναι σημαντικοί δείκτες που σας οδηγούν σε αντικατάσταση των υφιστάμενων κουφωμάτων.
Τα ξύλινα κουφώματα ειδικότερα μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση. Το πρόβλημα είναι ότι, όταν η σήψη έχει εισχωρήσει στο ξύλο, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει η φθορά και να διατηρηθεί ή να αναβαθμιστεί η ποιότητά τους.
Η βροχή και η υγρασία γίνεται εφιάλτης και μπορεί να θεωρήσετε ότι είναι πολύ δύσκολη δουλειά για να διορθώσετε το παράθυρο, ώστε να φαίνεται ακόμα καλό και να κάνει τη δουλειά του σωστά.
Φυσικά, αν το αφήσετε, η σήψη θα επιδεινωθεί και θα γίνει πιο δύσκολο να ανοίξετε ή να κλείσετε το κούφωμα.
Τα παράθυρα κακής ποιότητας PVC ενδέχεται να αποχρωματίζονται με την πάροδο του χρόνου και καθώς διαστέλλονται με τη θερμότητα, μπορούν να στρεβλωθούν.
Εάν τα διπλά τζάμια σας αποτυγχάνουν, ενδέχεται να παρατηρήσετε διαρροές νερού, συμπύκνωση, ρωγμές, τρίμματα, τρύπες, γρατσουνιές και δυσκολία ρύθμισης της θερμοκρασίας στο σπίτι σας.

2. Οι λογαριασμοί θέρμανσης/ψύξης είναι υψηλοί

Τα παλιά ή αναποτελεσματικά κουφώματα, μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη μόνωση του σπιτιού σας και μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας. Όσο περισσότερη θερμότητα μπορεί να ξεφύγει από το σπίτι σας τόσο περισσότερο θα χρησιμοποιείτε την κεντρική θέρμανση σας για να την αντισταθμίσετε, ενώ το ίδιο ισχύει για τη χρήση κλιματισμού.
Ένας εύκολος τρόπος να ελέγξετε την αποτελεσματικότητα των κουφωμάτων σας είναι με το να σταθείτε δίπλα στα παράθυρά σας και να δείτε διαφορές στη θερμοκρασία από το υπόλοιπο δωμάτιο ή εάν το γυαλί είναι κρύο όταν το αγγίζετε τότε είναι πολύ πιθανό να σπαταλάτε ενέργεια.
Θα πρέπει επίσης να αναζητήσετε κενά στο πλαίσιο/κάσα. Τα παλαιότερα κουφώματα φέρουν συχνά μονά τζάμια, και επομένως είναι πιο ευάλωτα σε διαρροές θερμοκρασίας. Είναι πολύ καλή ιδέα να επενδύσετε σε διπλά τζάμια με αέριο αργού και γυαλί χαμηλής εκπομπής (LoE) για να μειώσετε την απώλεια θερμότητας.

3. Τα κουφώματα είναι δύσκολο (ή αδύνατο) να ανοίξουν και να κλείσουν

Αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός λόγος για την αντικατάσταση ενός κουφώματος, κυρίως επειδή θα μπορούσε να είναι μια ζωτική οδός διαφυγής σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα παράθυρο ή μια μπαλκονόπορτα είναι δύσκολο ή αδύνατον να ανοίξει. Ένας συνηθισμένος λόγος, είναι η δυσλειτουργία των μηχανισμών που φέρει το κούφωμα ή ακόμα και τα ράουλα κύλισης σε ένα συρόμενο σύστημα.
Άλλες αιτίες ενός κολλημένου παραθύρου είναι ένα στρεβλωμένο πλαίσιο όπως τα παράθυρα PVC που μπορούν να διασταλούν και να στρεβλωθούν σε ζεστό καιρό και υψηλές θερμοκρασίες. Τα συνθετικά κουφώματα θα συρρικνωθούν ξανά όταν η θερμοκρασία πέσει σε χαμηλότερα επίπεδα, αλλά αν αυτό συμβαίνει επανειλημμένα, μπορεί να έχει προκληθούν μόνιμες βλάβες στο κούφωμα. Μια άλλη αιτία θα μπορούσε να είναι ότι τα δομικά στοιχεία του σπιτιού σας έχουν μετατοπιστεί και το πλαίσιο του παραθύρου δεν ταιριάζει πλέον στο χώρο σωστά. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, ένα νέο παράθυρο θα λύσει το πρόβλημα.

4. Δεν έχετε καλή ηχομόνωση
Τα μοντέρνα κουφώματα έχουν σχεδιαστεί για να μειώσουν τη μεταφορά ήχου που μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στην ποιότητα ζωής σας, εάν ζείτε κοντά σε έναν πολυσύχναστο δρόμο ή ένα θορυβώδες περιβάλλον.
Εάν μπορείτε να ακούσετε καθαρούς εξωτερικούς θορύβους όταν στέκεστε μέσα, και το παράθυρο είναι κλειστό, αυτό είναι πιθανώς μια ένδειξη ότι το παράθυρό σας είναι αρκετά παλιό. Έτσι, εάν θέλετε να απολαύσετε την ηρεμία και την ησυχία, προτείνεται ανεπιφύλακτα η αντικατάστασή τους με νέα κουφώματα.

5. Τα κουφώματα σας είναι παλαιάς τεχνολογίας
Το σημαντικό πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη με τα παλαιάς τεχνολογίας παράθυρα είναι ότι οι λογαριασμοί ενέργειας για τη θέρμανση του σπιτιού σας θα είναι υψηλότεροι – έως και 60% περισσότερο σε ορισμένες περιπτώσεις. Επομένως, η μη επένδυση σε νέο κούφωμα λόγω του κόστους είναι πιθανό να σας κοστίζει πολύ περισσότερο μακροπρόθεσμα.
Τα ενεργειακά κουφώματα νέας τεχνολογίας είναι σαφώς πιο αποδοτικά από τα παλιά, και με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να εξοικονομήσετε πολλά χρήματα. Ένα παλαιό κούφωμα δεν κλείνει σωστά. Εάν ο μηχανισμός ασφάλισης δεν λειτουργεί πια, αυτό μπορεί να είναι η αιτία. Και μην ξεχνάτε ότι θα μπορούσε να σας δώσει και ένα πιθανό πρόβλημα με την ασφάλειά σας.

6. Διαρροές
Τα κουφώματα σε ένα σπίτι εξυπηρετούν και την ροή του φωτός μέσα στον χώρο σας, σωστά; Λοιπόν, το θαυμάσιο αυτό αποτέλεσμα μπορεί να καταστραφεί εάν η υγρασία περάσει μεταξύ των υαλοπινάκων σε παράθυρα με διπλά τζάμια, ή σε περίπτωση που δημιουργηθεί συσσώρευση συμπυκνωμάτων στο εσωτερικό. Ναι, η συμπύκνωση μπορεί να εξαφανιστεί, αλλά αυτό γίνεται γρήγορα ενοχλητικό και συχνά σημαίνει ότι καταλήγετε με μούχλα που μεγαλώνει και στο εσωτερικό του πλαισίου. Και η θολούρα ή η υγρασία μέσα στο τζάμι του παραθύρου δεν μπορούν να επιλυθούν, απλά θα καθίσει εκεί κρύβοντας την θέα σας και αποκλείοντας το φως.
Αυτά τα ζητήματα παρουσιάζονται συνήθως όταν τα σφραγιστικά υλικά (πχ λάστιχα στεγάνωσης) έχουν φύγει ή εάν το κούφωμα δεν έχει εγκατασταθεί σωστά εξ’ αρχής. Το χειρότερο σενάριο είναι όταν το παράθυρο αρχίζει πραγματικά να βάζει νερά με αποτέλεσμα να καταλήγετε με μεγάλες ποσότητες νερού στο εσωτερικό του χώρου σας.
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, είναι ίσως πιο αποδοτική η επιλογή της αντικατάσταση του κουφώματος, καθώς οι επισκευές μπορούν να είναι ακριβές, ενώ σε περίπτωση που τα σφραγιστικά υλικά δεν τοποθετηθούν σωστά, ολόκληρος ο κύκλος ξεκινά ξανά.

7. Δεν έχετε διπλά τζάμια
Ρίξτε μια ματιά στα παράθυρά σας. Αν αναρωτιόσασταν γιατί το δωμάτιό σας είναι πάντα πολύ κρύο το χειμώνα και πολύ ζεστό το καλοκαίρι, μπορεί να έχετε στην πραγματικότητα ένα μονό τζάμι και όχι διπλό ή τριπλό τζάμι. Τα μονά τζάμια βρίσκονται συχνά σε παλιές κατοικίες και μπορούν να κάνουν το σπίτι σας αρκετά άβολο επειδή απλά δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο ένα πιο μοντέρνο ενεργειακό κούφωμα με διπλό ή τριπλό τζάμι. Ώρα για αντικατάσταση!!
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, είναι ίσως πιο αποδοτική η επιλογή της αντικατάσταση του κουφώματος, καθώς οι επισκευές μπορούν να είναι ακριβές, ενώ σε περίπτωση που τα σφραγιστικά υλικά δεν τοποθετηθούν σωστά, ολόκληρος ο κύκλος ξεκινά ξανά.

Επίλογος
Αν διαπιστώσετε πως τα υφιστάμενα κουφώματα σας χρήζουν αντικατάστασης καλό θα ήταν να γνωρίζετε πως η επιλογή κουφωμάτων αλουμινίου ΕΤΕΜ είναι η βέλτιστη επένδυση για το μέλλον, κάθως η αντοχή τους, το μηδενικό κόστος συντήρησης τους αλλά και οι μηχανικές τους ιδιότητες είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που τα ξεχωρίζουν.
Ο συνδυασμός λειτουργικότητας, επιδόσεων και ασφάλειας επιτυγχάνεται στο μέγιστο στα συστήματα της ΕΤΕΜ που συνεχώς αναβαθμίζονται προκειμένου να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό χρήστη, παρέχοντας την καλύτερη σχέση ποιότητας – τιμής.
Παράλληλα, ο συνδυασμός των αναβαθμισμένων κουφωμάτων της ΕΤΕΜ με διπλούς ή τριπλούς υαλοπίνακές σας εξασφαλίζει εξοικονόμηση έως και 60%, με αποτέλεσμα να έχετε σταθερά λιγότερα έξοδα θέρμανσης και ψύξης!
Με πενήντα χρόνια εμπειρίας, τεχνογνωσίας και καινοτομίας η ΕΤΕΜ αποτελεί τη βέλτιστη επιλογή για την αντικατάσταση των υφιστάμενων συρόμενων ή ανοιγόμενων κουφωμάτων σας με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής σας!