Προ των πυλών το νέο πρόγραμμα κρατικής επιχορήγησης Εξοικονομώ Αυτονομώ 2021, με νέες πληροφορίες να δίνονται στη δημοσιότητα λίγο πριν την προ-δημοσίευση του Οδηγού εφαρμογής.

Στο νέο πρόγραμμα, λέγεται πως θα καταργηθούν οι αιτήσεις πολυκατοικιών τύπου Β’, που αφορούσαν παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους, δεδομένου ότι δεν υπήρξε ουσιαστικό ενδιαφέρον. Υποχρεωτική θα είναι η χρήση ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου για την διαδικασία υπαγωγής, η οποία θα χρηματοδοτείται από το ίδιο το πρόγραμμα.

Οι αιτήσεις σε αυτό τον κύκλο θα πρέπει να συνταχθούν με μεγαλύτερη προσοχή ως προς την επιλογή των παρεμβάσεων, καθώς το αποτέλεσμα θα είναι συγκριτικό. 

Βάσει του σχεδιασμού του ΥΠΕΝ, η πλατφόρμα θα μείνει ανοιχτή για αιτήσεις για περίπου ένα μήνα, ενώ το άνοιγμά της αναμένεται μέσα στο φθινόπωρο. Η διαδικασία αξιολόγησης θα προβλέπει λίστα επιλαχόντων, οι οποίοι θα μάθουν αν εντάσσονται στο πρόγραμμα εντός 1-2 μηνών. 

Πιο αναλυτικά, τα κριτήρια υπαγωγής ώστε να υπάρξει λίστα προτεραιότητας, θα εξετάζουν:

  • Την ηλικία του κτηρίου (παλαιότητα)
  • Τα εισοδηματικά κριτήρια
  • Τα μέλη της οικογένειας που κατοικούν εκεί
  • Τους ενεργειακούς βαθμούς αναβάθμισης
  • Το αν υπάρχει στην οικογένεια άτομο με αναπηρία
  • Πόση ενέργεια κατανάλωσε το ακίνητο μέσα στο έτος

Το επιπλέον ποσοστό επιχορήγησης (+10%) λόγω Covid-19, καθώς και το επιπλέον ποσοστό (+10%) των λιγνιτικών δήμων φαίνεται να οδεύουν προς ανάκληση. Ενδέχεται όμως, να διατηρηθεί το επιπλέον ποσοστό του ενεργειακού premium, το οποίο αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση που πετυχαίνει το κτίριο.

Αναφορικά με τις εισοδηματικές κλίμακες, το ΥΠΕΝ προσανατολίζεται στη δημιουργία μίας ακόμη εισοδηματικής κατηγορίας, της έκτης, που θα αφορά στα νοικοκυριά με ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 12.000 ευρώ. 

Οι δικαιούχοι θα είναι μόνο οι ιδιοκτήτες κατοικιών που μένουν σε αυτές. Όσοι δεν ενταχθούν, θα επαναξιολογηθούν στον αμέσως επόμενο κύκλο, ο οποίος σύμφωνα με τους στόχους του ΥΠΕΝ θα ξεκινήσει λίγους μήνες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του επερχόμενου κύκλου και θα αφορά επιπλέον 50.000 αιτήσεις περίπου.