Εξοικονομω Αυτονομώ - Νέα

Οριστικοποιήθηκε ο σχεδιασμός για τον επόμενο κύκλο του προγράμματος Εξοικονομώ Αυτονομώ 2021.

Με ορισμένες αλλαγές στα κριτήρια ένταξης θα προκηρυχθεί το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ Αυτονομώ, το τρίτο τρίμηνο του 2021. Με προϋπολογισμό 1 δις. Εύρω, στόχος είναι να ενταχθούν στο πρόγραμμα 80.000 κτίρια σε όλη την επικράτεια.

Η ηγεσία του ΥΠΕΝ, αναφέρει την εφαρμογή κριτηρίων που αποσκοπούν στην καλύτερη στόχευση των κτιρίων που χρειάζονται αναβάθμιση. Στο τρέχον πρόγραμμα κριτήριο ένταξης ήταν η ταχύτητα της υποβολής των αιτήσεων, στην επόμενη φάση, καθοριστικής σημασίας θα είναι το εισόδημα, όχι μόνο ως προς τα ποσοστά επιχορήγησης αλλά και ως προς την προτεραιότητα της αίτησης.

Παράλληλα, το επερχόμενο πρόγραμμα θέτει σε προτεραιότητα τις αιτήσεις με βάση ορισμένα ποιοτικά κριτήρια. Σημαντικό ρόλο θα παίζει ο βαθμός βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης της οικίας σε συνδυασμό με τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητο.

Η προεργασία που έχει γίνει από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για τον καθορισμό του επιδόματος θέρμανσης θα αξιοποιηθεί για το κριτήριο των κλιματολογικών συνθηκών.

Συνολικά, στόχος του ΥΠΕΝ είναι η πραγματοποίηση επενδύσεων άνω των 3 δις. Ευρώ στην ενεργειακή αναβάθμιση για την επόμενη πενταετία, από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.